Matrac tisztítás

 

Matrac tisztítás

A matrac tisztítás igen lényeges része a napi higiéniának, valamint a matrac élettartamát és használhatóságának idejét is alaposan megnöveli, ha ezt rendszeresen és megfelelően végezzük.
Matrac tisztítás révén beszélhetünk foltok eltávolításáról, valamint atkátlanításról. Ugyanolyan fontos mindkettő, ám merőben különböző a matrac tisztítás eljárása.

 

 

A foltok eltávolítását a lehető leggyorsabban el kell végezni a folt létrejötte után, mert az esztétika mellett nagyon súlyos egészségügyi következményei lehetnek, ha ezt nem tesszük meg.

A folyadék révén létrejött foltok baktériumokat tartalmazhatnak, melyek gombásodást idéznek elő a matrac belsejében. Ez egyrészről igen káros az egészségre nézve, másrészről, a matrac élettartamát jelentősen megrövidíti a belsejében létrejövő gombásodás.

A folttisztítást olyan anyaggal érdemes végezni, mely természetes anyagokat tartalmaz. Előfordul, hogy nem áll rendelkezésre folttisztító vagy egyéb erre alkalmas vegyszer, ilyenkor a legjobb ecetet alkalmazni a matrac tisztításhoz.

Az ecet eltávolítja a kellemetlen szagokat, továbbá semlegesíti a baktériumokat, így idejében megelőzhető a gombásodás.

A matrac tisztítás azzal kezdődjön, hogy a létrejött foltot átdörzsöljük ecetes vagy folttisztítóba áztatott pamut anyaggal, majd hagyjuk állni fél órán keresztül.

Ezután tiszta vízzel dörzsöljük át a folt területét, egészen addig, amíg a használt vegyszer vagy ecet ki nem jön a matracból, azután már csak a száradásnak kell némi időt adni.

Nagyon fontos, hogy a matracnak legyen ideje rendesen megszáradni mielőtt újból használni kezdjük, hiszen a gombásodást csak így akadályozhatjuk meg teljesen.

A matrac tisztítás utolsó lépéseként érdemes a matrac felületét alaposan átporszívózni, majd ezután újból használhatjuk azt.

Az egész folyamatot elkerülhetjük, ha használunk matracvédőt, mely felfogja a folyadékot és megakadályozza annak matracba jutását.

Elsősorban azok számára ajánlott a matracvédő rendszeres használata, ahol pici baba vagy kisgyermek van, és nagyobb eséllyel van kitéve a matrac a foltosodásnak.

Atkátlanítás

A házi poratka nagyon sok ember számára elképesztő és borzalmas allergiás tüneteket okoz, ezért ennek eltávolítását mindenképpen meg kell oldani valamilyen módon.

A legtöbb atka a fekvőhely felszínén, belsejében és környékén található, ugyanis ez az apró élősködő elsősorban elhalt hámsejtekkel táplálkozik, és ebből legtöbb az ágyban található.

Ezért nagyon fontos a matrac tisztítás szempontjából a poratka és annak ürülékének eltávolítása. Nem is gondolnánk, hogy egy ágymatracban akár több millió atka is megtelepedhet, és mivel igen gyorsan szaporodnak, muszáj azokat időszakonként eltávolítani.

Arra érdemes ügyelni, hogy a porszívó csupán néhány centiméter mélységből szívja ki a szennyeződést és az atkákat, így a matrac közepén több millió atka is ott maradhat.

Pontosan ezért, erre specializált takarítógéppel kell az atkákat eltávolítani. Amennyiben nem áll rendelkezésre ilyen takarítógép, akkor lehet azt kölcsönözni, vagy különböző takarítócégeket megbízni ezzel a feladattal.

A legideálisabb, ha két-három havonta el vannak távolítva a matrac belsejéből az atkák, de évente két alkalommal mindenképpen ajánlatos elvégezni a műveletet.